Regnen skyller kemiske stoffer ud af affaldet
Når regnvandet siver ned gennem affaldet på Stige Ø forurenes regnvandet af de kemiske stoffer, som affaldet indeholder. Dette forurenede regnvand kaldes perkolat.
Der er ikke nogen membran under Stige Ø, hvorfor perkolatet vil sive ud i Odense Kanal og Odense Fjord, hvis det ikke opsamles.
Måling og kontrol med perkolat
Odense Renovation skal minimere udsivningen af perkolat fra Stige Ø og har siden 2002 registrereret og kontrolleret nedsivning, opsamling, transport og rensning af perkolat. Det samme sker med overfladevandet, som også kontrolleres.
Opsamling af perkolat
Perkolatet opsamles ved hjælp af et omfangsdræn, der er placeret hele vejen rundt om Stige Ø. I dette dræn opsamles så meget som muligt af det perkolat, der ellers ville være sivet ud i fjorden eller kanalen. Det er et krav, at der minimum opsamles 58 procent af det dannede perkolat.
Øen opdelt i otte sektioner
Stige Ø er opdelt i otte sektioner med hver sit separate drænsystem. Ved at opdele øen har man mulighed for at optimere opsamlingen af perkolat i de enkelte sektioner.
Det opsamlede perkolat fra de otte sektioner samles i et underjordisk bassin og ledes under kanalen til Odense Nord Miljøcenters forrenseanlæg. Efter en rensning ledes vandet til Odense Nord Vest rensningsanlæg, hvor det behandles sammen med det normale spildevand.
Opsamling af overfladevand
Der er vigtigt også at holde styr på det vand, som måtte afstrømme fra området efter en regnperiode. Dette overfladevand skal opsamles og bortledes for at sikre, eventuelt forurenet overfladevand ikke kan forlade området uden først at være kontrolleret.
Overfladevandet samles i grøfter og ledes til nogle samlebrønde. Herfra tages der prøver. Viser prøven, at vandet er rent, ledes det til Odense Fjord. Skulle vandet være forurenet, ledes det til perkolatopsamlingssystemet og videre til forrenseanlægget.