Tips til en grønnere jul

Her får du tips til en grønnere jul – uden så meget affald - og nederst kan du se en sorteringsguide over juleaffaldet.

6. december 2023

En grønnere jul?

Kunne du tænke dig at gøre julen lidt grønnere, så giver vi dig her en række tips til, hvordan din jul kan blive mere grøn – og undgå at skabe affald.

 

Bæredygtig gaveindpakning

Vil du gøre din gaveindpakning lidt mere bæredygtig, er der forskellige muligheder. Du kan fx pakke dine gaver ind i tørklæder, stofrester eller andre tekstiler. Det kan nemt gemmes til næste år – og du kan sætte et personligt præg på dine gaver.
Du kan også lave gaveæsker eller bruge gamle aviser, blade eller papir fra bøger - som alternativ indpakning.

 

Giv genbrugsgaver eller oplevelser

Selve gaverne kan også gøres mere bæredygtige. I genbrugsbutikker, på loppemarkeder eller genbrugs-salg på nettet findes der mange skjulte skatte, som bare venter på at blive opdaget – og måske er det lige den gave, som du mangler.

 

Lav genbrugsjulepynt

Juledekorationer skaber hygge i den mørke tid. Dekorationerne kan genbruges fra år til år, og du kan med fordel give dem nyt liv med fund fra naturen. Udforsk skoven og se, hvad du kan finde til juledekorationerne – grankogler, småsten eller grene kan være med til at skabe den gode julestemning.

 

Mindsk madspildet                           

Der må helst ikke mangle noget i julen, men de fleste kender nok også, at der ryger for meget ned i indkøbsvognen i juletiden.
Derfor er det en god ide med struktur på juleindkøbene:

 

  • Lav en indkøbsseddel – og hold dig til den
  • Er der rester, så gem dem til dagen efter eller frys dem ned
  • Sorter resterne som madaffald, så kan der laves biogas ud af dine rester.

 

 

Sorteringsguide til juleaffaldet

Her får du en lynguide til, hvordan julens affald skal sorteres.

 

Traditionelt gavepapir og gavebånd

Gavepapir og gavebånd kan ikke genanvendes og skal derfor afleveres som restaffald eller i containeren til ”rest efter sortering” på genbrugsstationen.

 

Papkasser

Papkasser rives i mindre stykker og afleveres i beholderen til papir & småt pap derhjemme. Har du mange og store papkasser kan du med fordel aflevere dem på genbrugsstationen i containeren til ”Pap”.

 

Flamingo
Har din gave været beskyttet af flamingo, så skal flamingoen afleveres på genbrugsstationen. Flamingo har i sin egen container på genbrugsstationen, så kan det nemlig blive til nye flamingoemballager eller isoleringsmateriale.

 

Fedt fra and og flæskesteg og sovs

Fedt fra anden eller flæskestegen ikke må hældes i vasken - det klumper sig nemlig sammen, og det er ikke godt for dine afløb. Hæld fedtet i en plastbakke og lad det tørre. Når fedtet er tørt, kan du nemt få det over i den grønne pose til madaffald. Julesovsen er heller ikke god for afløbet.

 

Øl- og sodavandsdåser

Har du været en tur over grænsen for at købe øl- og sodavandsdåser til julefesten, skal dåserne afleveres i beholderen til glas & metal. Har du ekstra mange dåser, kan du med fordel samle dem i klar plastsæk og aflevere dem på genbrugsstationen i containeren til ”drikkedåser”.

 

Glas fra sild, rødkål og snaps

Julefrokostens mange glasemballager skal afleveres i beholderen til glas & metal derhjemme. Ligesom dåserne kan du med fordel samle dem i klar sæk og aflevere dem i containeren til ”Glas” på genbrugsstationen.

 

Julekort og julekalendere

De fleste julekort er lavet af karton og skal derfor i beholderen til papir & småt pap. Har du fået et julekort med musik og julelys skal det afleveres som elektronik. Du kan også tage batteriet ud og aflevere separat.

 

Julekalenderen er ofte lavet af pap med plastik indeni. Pappet afleveres i beholderen til papir & småt pap – plasten tages ud og afleveres i beholderen til plast og mad- & drikkekartoner.

 

Juletekstiler

Juleskjorter, sweatre og nissehuer – juletøj kommer i mange forskellige afskygninger. Det skal selvfølgelig gemmes og bruges igen næste år – men er det efterhånden blevet hullet og udtjent, kan det afleveres som tekstilaffald på genbrugsstationen. Du kan også få det hentet derhjemme – læs mere om ordningen på www.odenserenovation.dk/tekstilafflad

 

Den ødelagte lyskæde

Er lyskæden gået i stykker, skal den afleveres som elektronik på genbrugsstationen. Du kan også få den hentet med den røde kasse til farligt affald og småt elektronik. Læs her, hvordan du bestiller afhentning.

 

Juledekoration

Når juledekorationen er brændt ud, skal den selvfølgelig også sorteres.

Pynten kan du med fordel gemme til næste år, mens gran, kogler og andre naturprodukter kan afleveres som haveaffald på genbrugsstationen. Restlyset, ler og oasis skal afleveres som restaffald – hvis altså ikke det kan bruges igen til næste år.

 

Juletræ

Når juletræet har mistet pusten efter en hæsblæsende jul, skal det afleveres på genbrugsstationen i containeren til "Haveaffald".


Nytårsfyrværkeri

Når nytårsfesten er slut, og nytårskrudtet er skudt af, så husk at få ryddet op. Affyret fyrværkeri skal i beholderen til restaffald. Fyrværkeri der ikke er affyret (lovligt naturligvis) kan afleveres på modtagepladsen for farligt affald på genbrugsstationerne Snapindvej og Havnegade.