Containeren til ’deponi’ hedder nu ’til nedgravning'

Navneskiftet er et af flere tiltag, som skal reducere affaldsmængderne, der skal graves ned - til gavn for klima og miljø.

19. september 2024

Slut med 'Deponi' - nu 'Til nedgravning' 
På Odenses genbrugsstationerne har der i mange år været en container til 'Deponi'.
Badebassiner og knuste spejle er blandt de ting, som er blevet afleveret i containeren. Vi kan dog også se, at containeren er blevet brugt til meget andet – heriblandt genbrugeligt, genanvendeligt og forbrændingsegnet affald.

Det er ærgerligt, fordi affaldet efterfølgende køres til Odense Nord Miljøcenter, hvor det graves ned. For en masse ressourcer kunne været udnyttet bedre – til gavn for klima og miljø.


Mere bevidste (for)brugere

For at reducere mængden af affald, som skal graves ned, igangsættes flere initiativer på genbrugsstationerne i Odense Kommune. Et af tiltagene omhandler et navneskift, så containeren fremover hedder 'til nedgravning'.

Med navneskiftet vil vi gerne hjælpe brugerne af genbrugsstationerne med at forstå, hvad der efterfølgende sker med affaldet, og at containeren kun er beregnet til det affald, som ikke kan komme i de andre containere til genbrug, genanvendelse eller forbrænding på genbrugsstationen.

Samtidig giver det også en mulighed for at bevidstgøre vores brugere om de produkter, som de køber, i en affaldskontekst. Fx at et badebassin kan have en forholdsvis kort levetid, og efterfølgende skal graves ned og ligge der i mange år.

Gode erfaringer fra andre kommuner

I Middelfart, Vejle, Kolding og Haderslev bruger de også ’Til nedgravning’ – og det har givet gode resultater, og mængderne er flere steder blevet reduceret betydeligt. Det er selvfølgelig også målet, at vi kan nedbringe mængderne til nedgravning i Odense Kommune.